Medisch toerisme in Turkije

Na 1990, met veel steun van de overheid was het aandeel van de particuliere sector in de gezondheidszorg zeer gunstig de industrie steeg in de daaropvolgende jaren. Deze zware en snelle ontwikkeling werd in deze periode ondersteund door een stel goed opgeleide artsen en ondersteunend personeel in de gezondheidszorg. Ook de samenwerking van de internationale medische organisaties en de accreditatie van organisaties in de gezondheidszorg met de internationale normalisatie-instellingen verhoogde de kwaliteit van de diensten van zorginstellingen.

Deze overgangsperiode heeft geleidt tot een meer gekwalificeerde en betaalbare dienstverlening voor lokale en buitenlandse patiënten. Als gevolg hiervan, is Turkije uitgegroeid tot de medische toeristische bestemming. Vandaag, Turkije is een van de belangrijkste medische toeristische bestemmingen door internationale autoriteiten aanvaard voornamelijk de volgende soorten behandelingen: orgaan-en beenmergtransplantatie, cardiologie en cardiovasculaire chirurgie, oncologie, gamma knife, in-vitrofertilisatie, orthopedie en traumatologie, tandheelkundige diensten, wervelkolom chirurgie, neurochirurgie, reproductieve gezondheid en pre – implantatie genetische diagnostiek, plastische chirurgie en oogheelkunde ( Bron: Buitenlandse Economische Betrekkingen board, 2011.  

Volgens een recente studie van “Patiënt Beyond Border ” – 2013 , Turkije behoort tot de top 10 medische toeristische bestemmingen. 

Het aantal internationale patiënten neemt elk jaar toe. Geschat wordt dat bij 15 % jaarlijkse groei, meer dan 270.000 internationale patiënten bezochten Turkije voor medische behandeling in 2013. Het is ook geschat dat 91% van de patiënten behandeld en op particuliere ziekenhuizen en klinieken.